PlakátyAutoři — Klimowski, Andrzej

Kategorie

Klimowski, Andrzej

Klimowski, Andrzej

Narozen 1. července 1949 v Londýně.

V letech 1968 až 1972 studoval Andrzej Klimowski sochařství a malířství na umělecké škole Sv. Martina v Londýně. Mezi roky 1973 a 1980 žil a pracoval ve Varšavě, kde první dva roky studoval design plakátu u Prof. Henryka Tomaszewského a filmovou animaci u Dr. Kazimierza Urbanského.

Navrhl mnoho plakátu pro kulturní instituce ve Varšavě, Vratislavi, Opoli a Lodži a spolupracoval s mnoha předními knižními vydavatelstvími.

…více

Režíroval „Dead shadow“, krátký experimentální film promítaný na mezinárodním filmovém festivalu v Krakově a Londýně (1981). Po návratu do Velké Británie pracoval externě pro Faber and Faber, Penquin books a The Guardian.

Stal se držitelem mnoha mezinárodních ocenění, například: Cena The Hollywood Reporter Key Art za nejlepší plakát (Los Angeles 1977 a 1978), Stříbrnou cena Campaign za divadelní plakát pro Královskou Shakespearovskou společnost (1987), Cena The Daily Telegraph za kampaň pro British Telecom (1988), Stříbrná cena DA&D za poštovní známku pro Královskou poštu v Londýně (1999), Cena V&A illustration za grafickou novelu Horace Dorlan (2. místo 2008), ocenění za celoživotní dílo na 12. mezinárodní bienále divadelních plakátů (Rzeszow, Polsko, 2009)

Práce Andrzeje Klimovského můžete vidět ve veřejných sbírkách například Muzea města Amsterdam, Národního muzea ve Varšavě a Poznani, Knihovně kongresu ve Washingtonu D.C.

Vystavoval po celém světe (retrospektivní výstava ve Villa Bottini v měste Lucca v Itálii (2000), Národní divadlo v Londýně (2001-2), Národní museum fotografie, filmu a televize v Bradfordu (2003) a v Galerii Arsenal v Poznani (2006).

(převzato z internetové stránky Royal College of Art)

Ukázky dalších prací

 
 

Navigace